کانون توسعه ای ابزاری تشخیصی است که با کمک آن، افراد بر توسعه متمرکز می شوند. کانون توسعه ای مهمترین توسعه ایجاد شده در حوزه کانون های ارزیابی است. کانون های توسعه ای نقش مهمی در کمک به سازمان ها برای غلبه بر چالش های مرتبط با تغییرات محیطی و رقابت های جهانی در سازمان ها دارند. بطور کلی مفاهیمی مثل توانمندسازی، سازمان یادگیرنده و مدیریت کیفیت فراگیر به معنای افراد و سازمان هایی است که نگاهی مثبت به توسعه را ترغیب می کنند. این عوامل رشد کانون توسعه را تسریع کرده اند.
اهداف کانون ارزیابی و توسعه:
بطور کلی هدف از برگزاری کانون های ارزیابی شناسایی افراد واجد شرایط و بررسی ارزیابی شوندگان به منظور تصدی پست خالی و یا پست و جایگاه بالاتر برای ارتقاء شغلی می باشد. فرایند کانون ارزیابی به شکلی است که بیشتر برای فرایند جذب و استخدام فرد اصلح و واجد شرایط و یا برای ارتقا و انتصاب کارکنان و مدیران در پست های آتی و مهم سازمان بکار می رود. بطوریکه در نهایت پس از برگزاری کانون های ارزیای فرد یا افرادی که واجد شرایط باشند برای استخدام یا ارتقاء انتخاب خواهد شد. در این پدیده، به فرایند آموزش و توسعه افراد چندان نمی پردازیم.
اما هدف از اجرای کانون های توسعه ای، شناسایی افراد مستعد و تشخیص نقاط قوت و ضعف ایشان به منظور آموزش و توسعه آن ها می باشد. به بیان دیگر پس از شناسایی نقاط قوت و قابل بهبود ارزیابی شوندگان (که پایان اجرای کانون ارزیابی است)، فرایند کانون توسعه شروع خواهد شد تا پس از اجرای برنامه های توسعه ای، فرد به نقطه مورد نظر و ایده آل برسد.
کانون های ارزیابی و توسعه در قالب یک طیف:
بنا به نظر برخی متخصصین، ارزیابی و توسعه نمی توانند با هم پیش بروند و کانون توسعه ای باید فقط هدف توسعه ای را دنبال کند. بنابراین شکل یا روش استانداردی برای کانون توسعه وجود ندارد بلکه فرایند کانون توسعه ای به صورت یک طیف می باشد.
با توجه به جدول زیر، در سمت چپ طیف کانون ارزیابی سنتی قرار دارد. در این کانون نقش ارزیاب، ارزیابی رفتارها با هدف تصمیم و انتخاب است. بقیه طیف گونه های مختلف کانون توسعه ای را نشان می دهد. این گونه ها شامل شناسایی افراد مستعد و شناسایی نقاط قوت و ضعف ایشان است. همچنین کانون توسعه ای راهنمایی و توسعه شرکت کنندگان را تیز شامل می شود. بنابراین رویدادی که عنصر توسعه ای ندارد را نمی تواند کانون توسعه نامید، اما هیچ کانون توسعه ای از عنصر ارزیابی خالی نمی باشد. به بیان دیگر، افراد به سختی می توانند مهارت هایشان را بدون فرصت نشان دادن رفتارهای مورد نیاز و گرفتن بازخورد متناسب با عملکرد توسعه بدهند.