اگر چه که مدت زمان زیادی از وجود محتوا های ویدئویی سنتی در آموزش الکترونیکی می گذرد، اما نمی توان از آن به عنوان مؤثرترین روش برای آموزش مطالب درسی یاد کرد. ابتدا توضیح خواهیم داد که چرا ویدئو های تعاملی به عنوان روشی جدید، برای حفظ مشارکت فراگیران بکار می روند و سپس نکاتی برای شروع تولید و استفاده از این ویدئو ها نیز، خواهیم گفت.
قدرت ویدئو های تعاملی در آموزش الکترونیکی
یادگیری به کمک ویدئو موضوع تازه ای نیست. هر شرکتی که چندین دهه از تأسیس آن می گذرد احتمالاً می تواند استفاده از کاست های ویدئویی قدیمی را برای آموزش کارکنانش به یاد آورد. در حالی که آموزش ویدئویی می تواند بسیار مؤثر باشد، اما محدودیت های خاص خود را دارد.
محدودیت ها و اشکالات استفاده از ویدئو های معمولی
استفاده از محتوای ویدیوئی معمولی در دوره ی آموزش الکترونیکی همیشه یک گزینه است. با این حال، در این نوع از محتوا هیچ تعاملی وجود ندارد و فراگیر فقط به دو صورت می تواند با آن تعامل داشته باشد: شروع پخش و متوقف کردن ویدئو. اینگونه در هنگام پخش ویدئو های طولانی تر، فراگیر کاملاً تمرکز خود را در طول دیدن فیلم از دست می دهد و از آن جایی که هنگام پخش ویدئو به فراگیران دسترسی نداریم، هیچ راهی برای بررسی میزان توجه آن ها در طول پخش فیلم وجود ندارد و در نتیجه نمی توانیم متوجه شویم که مطلب را آموخته اند یا خیر. بطور خلاصه، در فیلم های معمولی راهی برای تضمین یادگیری فراگیران وجود ندارد.
چرا باید در دوره های یادگیری الکترونیکی از فیلم های تعاملی استفاده کنیم؟
ویدئو های تعاملی به فراگیران این امکان را می دهد تا در طول یادگیری به شکل های مختلف با محتوا تعامل داشته باشند. ویدئو های تعاملی، بیشتر از ۳ برابر ویدئو های معمولی جذابیت دارند. با استفاده از آن ها می توان تضمین کرد که فراگیران بیشترین بهره را از دوره خواهند برد. می توانید برای تبدیل محتوا به یک تجربه ی گیمیفیکیشن، می با برنامه ریزی در نقاط مختلفی از فیلم، دانش فراگیران را بسنجید. بطور مثال می توان پس از گذشت مدت زمان خاصی از فیلم، از طریق یک سوال، میزان یادگیری فراگیران را مورد بررسی قرار داد بطوریکه اگر پاسخ آن ها صحیح بود، فیلم ادامه پیدا کند و در غیر اینصورت مجدداً پخش شود تا فراگیران قسمتی را که متوجه نشده اند دوباره ببینند.
چگونه می توان برای ویدئوهای تعاملی، محتوای اثر بخش تولید کرد؟
در این قسمت به معرفی ۶ ویژگی خواهیم پرداخت که با آن می توانید ویدئو های تعاملی و جذابی را تولید کنید:
نشانک ها (Bookmarks): شما باید نشانک ها را به نکات برجسته و مرتبط در محتوا اضافه کنید تا فراگیر بتواند بین بخش ها گوناگون رفت و آمد داشته باشد. همچنین امکان ایجاد چنین نشانک هایی را برایشان فراهم کنید تا بخش هایی را که برایشان دشوار است مشخص کنند.
انواع مختلف سوالات: سوالات علاوه بر اینکه امکان یادگیری بیشتر مطلب را برای فراگیران فراهم می کنند، به شما کمک می کنند میزان یادگیری آن ها را بررسی کنید. سعی کنید از انواع مختلفی از سوالات استفاده کنید تا علاوه بر چالش برانگیزی، جالب تر شوند!
انیمیشن ها: برای نشان دادن یک نکته، می توانید انیمیشن های زیادی را در بالای ویدیوی موجود خود قرار دهید و یا یک مفهوم مهم را تقویت کنید یا فقط با کمی تحریک بصری قسمت های خسته کننده ی فیلم را جذاب کنید. بطور مثال برای بیان برخی مفاهیم می توان از محو شدن برخی شکل ها و آیکون ها استفاده کرد و یا از حرکت و ظاهر شدن یک متن برای یادآوری کردن یا مهم جلوه دادن آن استفاده کرد. هرچه اطلاعات را با استفاده از کانال های بیشتری نمایش دهید، شانس یادگیرنده برای حفظ موثر آن بیشتر خواهد شد.
پنجره های پاپ اپ (Relevant Popups): آیا اسناد یا پیوندهای مفیدی که با ویدیوی شما مرتبط باشد وجود دارد؟ شما می توانید دکمه هایی را به فیلم خود اضافه کنید تا فراگیران بتوانند به راحتی به این اطلاعات دسترسی داشته باشند. با افزودن این دکمه ها به فراگیران یادآوری می شود که اسناد مفیدی برای کمک به آن ها وجود دارد که از یادگیری بیشتر آن ها پشتیبانی می کند.
ویدئو در ویدئو: به عنوان مثال، فرض کنید می خواهید سناریویی ایجاد کنید تا یادگیرنده با آن ارتباط برقرار کند. اگر دو فایل ویدئویی جداگانه دارید ( یکی برای سناریو و یکی برای فردی که آن را توضیح می دهد)، می توانید از طریق ویرایش جداگانه ی فیلم ها این کار را انجام دهید و یا می توانید به سادگی ویدئوی سناریوی اصلی را در زمان مناسب متوقف کرده و ویدیوی دوم را در بالای آن قرار دهید و در زمانتان برای ادغام هر دو فیلم صرفه جویی کنید. برای انجام این کار، راه های خلاقانه ی بسیاری وجود دارد و سعی کنید از آن چشم پوشی نکنید.
زیر نویس (Closed-Captioning): برخی فراگیران به کمک مطالب نوشتاری و دیدن متن نوشته شده، راحت تر یاد می گیرند. این گونه سبک های یاد گیری بیشتری پوشش داده شده و از سه کانال صدا، تصویر و متن، برای آموزش استفاده می شود.